II. Országos Hadi Kulturális Fesztivál
(2014. május 24-25.)

Az előző év sikerére való tekintettel idén is megrendezésre került a Hősök Napja alkalmából az Országos Hadi Kulturális Fesztivál. A rendezvény programjainak keretében kiemelt helyett kapott az I. világháború, vagy ahogy a két háború közt nagyapáink, dédapáink emlegették a Nagy Háború kitörésének 100. évfordulója. Az évforduló előtt tisztelegve, egyesületünk útjára indított egy vándorkiállítást, melynek megnyitójára május 24-én került sor a Tamási Áron Művelődési Központban Tapolcán. A kiállítás megnyitóján vendégül láttuk Horváth József okleveles kapitányt, aki előadást tartott „Az osztrák, majd osztrák-magyar haditengerészet falerisztikai érdekességei, egyenruhák, rendfokozati jelzések, gombok, kitüntetések” címmel.

Vasárnap a Hősök Napján a kegyeleti megemlékezést a tapolcai régi temető I. világháborús parcellájában kezdtük, emlékbeszédet mondott Kuli János főtanácsadó, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály képviseletében, majd a II. Világháborús Katonai Emlékhelynél főtisztelendő Földi István esperes plébános tábori lelkész emlékezett a hősökre. A kegyeleti megemlékezés a tapolcai Nagyboldogasszony Római Katolikus Templomban szentmisével zárult, melyet főtisztelendő Szakács Péter plébános celebrált. A rendezvényen közreműködött a Magyar Honvédség Veszprém Helyőrség Zenekara.

A kétnapos rendezvény keretében bemutatkoztak a tapolcai tűzoltók, bemutatásra került egy szituációs gyakorlat „Diverzáns támadás a vasfüggöny mögött a 80-as évek elején” címmel. Majd pedig a II. világháború korában játszódó, „Az utolsó töltényig” című hadijátékot tekinthette meg a közönség.

A programok úgy kerültek összeállításra, hogy lehetőség szerint minden látogató a „kicsiktől a nagyokig” jól érezze magát, ami úgy érezzük sikerült is, hiszen a látogatói létszám közel tizenkettőezer fő volt.

Egyesületünk köszönetet mond minden közreműködőnek és segítőnek, különös tekintettel a társrendező IRON STORM Kft. ügyvezető igazgatójának Vitárius György úrnak és a LUKOIL Magyarország Kft.-nek.

Vándorkiállítás megnyitó

Kegyeleti megemlékezés

Diverzáns támadás

II. Világháborús hadijáték

© Tapolcai Honvéd Kulturális Egyesület,