Kard és szuronybojtok

A kardbojt a bojtból és a szalagból áll. A bojt alapja könnyű fából készült, belseje üreges volt. A fa alap adta meg a bojt alakját. Az alapot az állománykategóriáknak megfelelő anyaggal fonták be az alábbiak szerint:

Altiszti kardbojt (szuronybojt): Finom, sárga gyapjú fonatú, három sor fekete csipkés csíkkal díszítve. A bojtfej 2,5 cm hosszú és 2 cm széles. A bojtfejhez fent a szalag csatlakozik ami 2 cm széles és 33 cm hosszú. A bojtfejhez alul a rojtok csatlakoznak melyeknek külső rétege sárga, belső rétege pedig fekete. A rojtok vastagsága 0,5 cm, hosszúsága 4 cm. A rojtok alsó végét kétszer 1 cm távolságban áthúzott vastag gyapjúfonállal szilárd bojttá kötötték (zárt bojt). A hadapródok részére a bojtot aranysárga és fekete selyemből készítették. A bojtot az altisztek szuronyra a tiszthelyettesek és hadapródok kardra kötötték.

Tiszti kard és szuronybojt: Kialakítása hasonló az altiszti kardbojtéhoz, anyaga aranyszálakból áll. A rojtok 5,5 cm hosszúak, vastagságuk 0,3 cm. A szalag 2 cm széles, 82 cm hosszú, három fekete csíkkal van ellátva. A kardbojt egyik lapját az uralkodó arannyal hímzett monogramja (1. F. J.) díszíti, a másik lapját az ugyancsak arannyal hímzett császári királyi kétfejű sas díszíti. A kardbojt alul nyitott kialakításban készült. A kardbojtot a kard markolatához úgy kellett rögzíteni, hogy az uralkodó monogramja kifelé mutasson. A tiszti szuronybojt (I. vh.) anyagában a kardbojthoz, kialakításában az altiszti szuronybojthoz volt hasonló.

Tiszti kardbojt
Tiszti kardbojt elöl, hátul és oldalnézetben az
öltözködési és fölszerelési szabályzatból (HM HIM)
Tiszti kardbojt 1861 M.
kardra kötve
Altiszti kardbojt
(szuronybojt)
Szuronybojt altiszti (tiszti) szuronyra kötve
Altiszti szuronybojt
bőrcsukorral

© Tapolcai Honvéd Kulturális Egyesület,