Hát és tölténybőrönd

1876 M. hátbőrönd rajza az öltözködési és
fölszerelési szabályzatból (HM HIM)

A hátbőrönd a legénységi állomány személyi felszerelésének tárolására szolgált. A szabályzat szigorúan meghatározta a benne elhelyezhető ruházati és felszerelési tárgyakat, külön béke és háborús időszakra vonatkozóan.

Az 1876 M. hátbőrönd előlapja, fenéklapja, hátlapja, és fedele egy darab zsávolyból készült az oldallapokkal és fülekkel együtt. A kiszabott részeket borjúbőr szegéllyel fogatták egybe. A csatlékok és szíjak barna marhabőrből készültek. A tölténybőröndben a tartalék lőszerjavadalmazást helyezték el.

Az 1888-ban rendszeresített új hát és tölténybőröndöt borjúbőrből készítették, külső részén meghagyva a szőrmét, innét ered a "borjú" elnevezés. A hátbőrönd belül vászon borítású, két rekeszes elosztású.

A tölténybőrönd fedele belül szintén vászonborítású, a töltények tárolására szolgáló részben két különálló rekesz van kialakítva külön fedelekkel, a rekeszekben fém határoló lemezek vannak. A rekesz és a záró fedelek anyaga cserzett borjúbőr. A hát és a tölténybőrönd szíjakkal kapcsolható egymáshoz és a gyalogsági hord készülékhez, amit a derékszíjhoz rögzítettek.

Békében teljes díszben történő kivonuláskor az altisztek és a honvédek (közhonvédek) a hát és tölténybőröndöt a tartalékbakancsok és a tábori felszerelés nélkül viselték.

1888 M. tölténybőrönd nyitott és zárt állapotban

1888 M. hátbőrönd tartószíj-készülékkel
1888 M. hát és tölténybőrönd rajza tábori
felszerelésekkel, málházott állapotban az
öltözködési és fölszerelési szabályzatból (HM HIM)
1888 M. hát és tölténybőröndben elhelyezendő
felszerelés jegyzéke az öltözködési és
fölszerelési szabályzat alapján

© Tapolcai Honvéd Kulturális Egyesület,