Szolgálati öv, lövész kitüntetés, kesztyű

Szolgálati öv

A szolgálati övet a honvédség tisztikara viselte szolgálati jelvényként. Az övet gyapot és fekete átszövés nélküli arany zsinórokból fonták, a zsinórfonatokat három helyen feketével átszőtt arany fonat fogta össze. A jobb csípő mellett lelógó kettős aranyzsinór (ostor) két labdacsban végződött.

A lövész kitüntetés 1876-os változatát bíborkával festett meggyszínű ispahán-gyapjúból készítették. A lövész kitüntetés egy 5 mm vastagságú zsinórból, egy középgyűrűből, egy nagyobb hurokgyűrűből, és két gubacsbojtból áll. A zsinór hosszabb ágának végéhez 2 mm vastagságú zsinórból képzett 4 cm hosszúságú síphurok van erősítve. A középgyűrű a gubacsbojtoktól 8 cm-re esik. Ezen gyűrűtől 6,5 cm-re a zsinór 10 hurokba van fonva, mely fonat összesen 10,5 cm hosszúságú. A gubacsgombok legnagyobb átmérője 2 cm, hosszúságuk 2,5 cm. A középgyűrű átmérője 1,5 cm, vastagsága 1 cm. A hurokgyűrű átmérője és vastagsága 1,5 cm. A zsinór végén alkalmazott, a hurokgyűrű által elzárt vállhurok hosszúsága 5,5 cm.

Lövész kitüntetés
(1876-os változat)
Lövész kitüntetés
(1892-es változat)

Az 1892-es változat 4 mm vastag zsinórból volt készítve. A zsinór felső vége 6 cm hosszú hurokká van összekötve, s ettől 5 cm-re, 11 cm hosszúságban 11 szemmé fonva. A fonadék végétől a zsinór 25 cm hosszúságban folytatódik, és alsó vége 6,5 cm hosszú, 2 mm vastag kettős fonatú meggyszínű gyapjú hurokkal van ellátva. A zsinór teljes hossza mindkét hurokkal 54 cm.

Kesztyű rajza az öltözeti és
fölszerelési szabályzatból (HM HIM)
A felső hurok, és a fonadék között 3,5 cm átmérőjű golyó alakú toló labda van, amelyben két lefelé lógó alsó végükön egy-egy labdabojttal díszített zsinór van. Mindegyik labdabojt két egymáson fekvő labdából áll. A felső labda átmérője 3 cm, az alsó labda átmérője 4 cm. A labdák magja egy-egy fagolyó, amire gyapjú van fonva, és bársonyszerűen megnyírva.

A kesztyű fehérített irhaszerű juhbőrből készült, asaly betétekkel és a kézcsuklónál 6,5 cm hosszú beszegett hasítékkal van ellátva, mely 1 darab 1 cm átmérőjű, lapos fehér fémgombbal záródik. A kesztyű felső részén 3 darab díszvarrás helyezkedik el. Kesztyűt az altiszti és a tiszti állomány viselt.

© Tapolcai Honvéd Kulturális Egyesület,