Atilla

Főtiszti atilla ujján lévő paszomány
rajza az öltözeti és fölszerelési
szabályzatból (HR HIM)

Az atilla sötétkék alapszínű, zsinórzata a legénységnél meggyvörös gyapjúból készült. A tiszti atilla zsinórzatát aranyozott fém szállakból fonták és meggyszín szállal áthúzták.

A legénységi atillán vállperecek kerültek kialakításra, amely a szíjazat lecsúszását akadályozza. A vállperecek, és a gallér közt meggyvörös vállzsinórok helyezkednek el, a zsinórokat egy-egy rozettagomb tartja. A tiszti atilla vállzsinór és vállperec nélküli kialakítású.

Az atillán öt mellzsinór van, a zsinórok külső része makk formában végződik, a belső rész csavart makkgombokra hurkolódik. A galléron helyezkedik el a rendfokozati jelzés.

Az atilla ujjait karzsinórzat, hátát hátzsinórzat díszíti. Azon altisztek, akik 3 éven felül önként szolgáltak, külön 1 cm széles és 2 mm vastagságú fekete csíkkal díszített sárga selyem karsujtást viseltek az atilla bal ujján (3 év után 1 darab, 6 év után 2 darab, 9 év után 3 darab karsujtás).

Törzstiszteknél az atilla ujját díszítő zsinórt, sújtással szegélyezték. Főtisztek atillájának ujjára a karzsinór helyett paszományt varrtak, melyet sújtással szegélyeztek.

Tiszti atilla elölnézete

Legénységi (altiszti) atilla
elölnézete

Tiszti atilla hátulnézete

Legénységi (altiszti) atilla
hátulnézete

© Tapolcai Honvéd Kulturális Egyesület,